Retracție gingivală
Retracția gingivală – Ce este parodontologia ?
Această ramură a stomatologiei are în vedere tratarea afecțiunilor gingiei și ale osului de susținere a dintelui, afectate, de cele mai multe ori, de acumularea plăcii bacteriene. Netratate, aceste afecțiuni duc, în timp, la formarea pungilor parodontale sau la retracție gingivală, care, în timp, provoacă pierderea dinților.
Cum știi dacă ai nevoie de un astfel de tratament
Primele simptome ale unei afecțiuni parodontale sunt respirația urât mirositoare și sângerările gingiilor. În stadii mai avansate, poți observa că gingia s-a retras sau că dinții au devenit mobili. Un alt indicator al unei astfel de afecțiuni este și durerea la mestecare.
10 ani de experiență în tratamente parodontale
Clinica noastră este specializată în tratamente parodontale de prevenție cum sunt air-flow-ul și periajul profesional, dar și în tratamentele complexe cu antibiotice și laser împotriva bacteriilor patogene, în tratarea pungilor parodontale, în recuperarea dinților mobili sau în tratarea minim invazivă a retracției gingivale.
3 din 4 pacienți care vin la noi au și retracție gingivală
Retracția gingivală reprezintă deplasarea marginii gingiei până la dezvelirea rădăcinii dintelui și scăderea susținerii lui. În funcție de complexitate, retracția gingivală se poate observa cu ochiul liber – gingia s-a retras și pare că dinții sunt mult mai lungi. Este o afecțiune foarte des întâlnită și totuși destul de puțin cunoscută în rândul pacienților.
Tratamentul tradițional pentru retracția gingivală este complicat pentru pacienți, ceea ce îi descurajează să acționeze la timp. Dr. Daniel Borteanu a descoperit o soluție mult mai simplă, minim invazivă, pe care a adus-o pentru prima dată în Europa de Est, în clinica noastră, unde ea se practică încă de acum 3 ani. Metoda se numește Pinhole Surgical Technique și a fost descoperită și patentată de John Chao, medic la Alhambra Dental, California.
De ce apare retracția gingivală
Retracția gingivală este atât de des întâlnită și pentru că există multe cauze care duc la apariția ei:
- Placa bacteriană și depunerile de tartru acumulate în șanțul gingival;
- Diverse ticuri prin care se apasă gingia cu obiecte dure (ținerea pixului în gură);
- Coroane sau lucrări protetice vechi care au ajuns să irite gingia;
- Deplasarea dinților pe arcadă, ca urmare a purtării aparatului dentar;
- Malformațiile dentare, ocluziile (mușcăturile) defectuoase, traumele ocluzale;
- Periajul dentar excesiv;
- Parodontoza;
- În unele cazuri, există o retracție fiziologică datorată vârstei.
Metoda Pinhole
Clinica noastră practică doar metoda PST, extrem de simplă și eficientă prin care medicul, cu ajutorul unor instrumente speciale, împinge gingiile înapoi în poziția lor inițială, fără a folosi tăieturi sau cusături.
Metoda tradițională
Medicul recoltează o grefă de piele din cerul gurii, pe care o folosește apoi pentru a acoperi zona expusă a dintelui. Sunt necesare două intervenții chirurgicale: una pentru a recolta grefa și alta pentru a o poziționa prin sutură pe gingia afectată. După operație pacientul rămâne cu două zone dureroase, expuse bacteriilor.
O intervenție de intensitatea unui tratament de rutină
Pinhole Surgery Technique durează între o jumătate de oră și o oră, în funcție de numărul de dinți pentru care este necesară intervenția (până la 10 dinți în aceeași ședință). Orificiul creat se vindecă foarte repede, a doua zi fiind deja greu de observat. Poți găsi multe detalii despre Pinhole Surgery Techique aici.